10 tärppiä alkavalle yrittäjälle
Yritykseni alkutaipaleella kirjoitin Oululehteen 10 kohdan tärppilistan alkavalle yrittäjälle. Nyt vähän kokeneempana yrittäjänä kirjoittaisin täsmälleen saman listan. Lisäksi painottaisin ensimmäistä kohtaa vieläkin korkeammalle.
***
Tämän kolumnin idea tuli OAMK:n lehtori Eija Hautalalta. Hän kutsui minut kertomaan alkavan yrittäjän kokemuksista OAMK:n aikuisopiskeilijoiden yrittäjyysryhmälle. Tiivistin tärkeimmät opit puolen vuoden yrittäjätaipaleelta kymmeneen kohtaan.
1. Pidä huolta omasta kunnosta. Olet yrityksesi tärkein ja usein varsinkin alkuvaiheessa se ainoa resurssi. Helsinkiläinen kiropraktikkoyrittäjä Kristian Ekström on sanonut viiltävästi: ”Jos sinulla ei ole aikaa syödä, liikkua, ajatella ja levätä oikein nyt, on sinulla oltava aikaa sairastaa myöhemmin.”
2. Rakenna itsellesi tukiverkosto. Kun kehität innoissasi uutta, saattaa heikolla, yksinäisellä hetkellä alkaa tuntumaan, että onko tässä mun tekemisessä mitään järkeä. Luottoihmisten tsemppaus on silloin ratkaisevan tärkeää.
3. Tunnustele, olisiko mahdollista testata liikeidean kantavuutta ollessasi vielä leipätyössä toisen palveluksessa. Yritystoiminnan aloittaminen maksaa rahaa ja tulot ovat aluksi epävarmalla pohjalla. Voi kestää hyvinkin pitkään, ennen kuin pystyt maksamaan itsellesi palkkaa. Tutustu uusiin ihmisiin ja opettele tulevassa yritystoiminnassa tarvittavia taitoja jo silloin kun saat vielä säännöllistä kuukausipalkkaa.
4. Älä mieti/koodaa/suunnittele tuotettasi liian pitkään yksin. Käy mielummin kertomassa asiakkaalle, minkälaista ongelmaa olet ratkaisemassa. Joko hän kiinnostuu kuulemaan lisää tai sitten hän kertoo mihin ongelmaan hän oikeasti hakee kuumeisesti ratkaisua. On hämmentävää huomata kerta toisensa jälkeen, kuinka paljon helpompaa omaa tekemistä on suunnata sen jälkeen kun on jutellut asiakkaan kanssa.
5. Opettele sietämään epätäydellisyyttä. Hyväksy keskeneräinen, mutta riittävän hyvä tuote tai palvelu. Hifistelyn aika on myöhemmin, ei vielä. Uuden tekeminen on sotkuista. Kaikki uusi alkaa pienestä ja epätäydellisestä. Tärkeintä on huolehtia, että joku hyötyy siitä mitä olet tekemässä.
6. Opettele joka päivä jotain uutta ja pysy mukana teknologian kehityksessä. Digitaaliset taidot, applikaatiot, mediaosaaminen, blogin pitäminen, kielitaidon kehittäminen, verkoston rakentaminen. Heittäydy rohkeasti oppimaan uutta. Saat työhön tehoa ja tuotteesi/palvelusi kehittämiseen uusia innovaatioaineksia.
7. Läpinäkyvyys on aikamme hyve. Tee työsi aidosti. Kerää omaa toteutuneiden töiden portfoliota ja referenssejä näkyväksi LinkedIn-palveluun tai yrityksesi webbisivulle.
8. Aloita oman brändin rakentaminen alusta pitäen. Parhaat alkuinvestointini ovat olleet logo, promokuvat ja responsiiviset webbisivut.
9. Hanki nopeasti ensimmäiset referenssiasiakkaat. On todella tärkeää, että pääset toimittamaan ja oppimaan. Monessa tapauksessa entinen työnantajasi voi olla uuden yrityksesi ensimmäinen asiakas.
10. Opettele kirjoittamaan lasku toiveasiakkaalle. Se pakottaa sinut hahmottamaan konkreettisesti ja yksiselitteisesti mitä myyt, paljonko, kenelle ja millä hinnalla.
Kirjoitus on julkaistu alunperin Oululehdessä 12.2.2015.
Kirjoittaja Eeva Kiuru on toiminut asiantuntijayrittäjänä neljä vuotta. Jos olet kiinnostunut asiantuntijayrittäjyydestä verkostoidu Eevan kanssa LinkedInissä tai seuraa Twitterissä tai Facebookissa.